Ingrediente:
1 kg praz(nu prea gros)
2 linguri faina
1 lingura margarina
1 cana ulei pt prajit
sare
Preparare: Se spala si se curata prazul, apoi se taie bastonase si se fierbe in apa cu sare, cateva minute. Se scurge bine si apoi se trece prin masina de tocat carne. Se adauga pe rand margarina, sarea si faina si se amesteca foarte bine, pana cand compozitia va fi ca o ciulama foarte groasa. Ca sa fie ai pufoase se poate adauga putin miez de paina inmuiat in apa si stors. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pune compozitia de chiftele cu ajutorul unei linguri. Se rumenesc chiftelutele pe ambele parti si se scot intr-un castron.
Chiftelute de praz
Chant eclair
Ingrediente blat:
8 oua
1 praf de sare
8 linguri zahar
8 linguri faina
1 lingura unt si faina pt tava
Ingrediente crema:
3 oua
4 linguri cacao
16 linguri zahar
8 linguri faina
1 l lapte
200 g unt
Ingrediente sirop:
1 cana zahar
2 cani apa
1 fiola esenta de rom
Ingrediente ornat:
200 ml frisca lichida
2 linguri caca sau ciocolata
fructe confiate sau proaspete
Preparare blat: Se bat albusurile spuma cu sarea. Se adauga zaharul si se bate in continuare, apoi se incorporeaza treptat galbenusurile si faina, se amesteca usor de jos in sus. Se toarna compozitia in tava de la aragaz unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, timp de 30 minute.
Preparare crema: Se amesteca ouale cu cacaoa, zaharul, faina, apoi se toarna laptele, putin cate putin. Se fierbe compozitia pe baie de aburi pana se ingroasa. Se freaca spuma untul si se adauga crema racita.
Preparare sirop: Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul, iar cand s-a racit se pune esenta de rom.
Asamblare prajitura: Se insiropeaza latul racit, se intinde uniform crema, se acopera cu un strat de frisca batuta si se presara cacao sau ciocolata rasa fin. Se taie prajitura in bucati, care se decoreaza cu fructe.
Mancare de conopida
Ingrediente:
1 conopida mare
40-50g margarina
50 g faina
1/4 l lapte
2 galbenusuri
suc de lamaie
sare
Preparare: Se desface conopida in buchetele, se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare, adaugand 2 linguri lapte. Cand a fiert, se scurge conopida de zeama. Se prepara un sos alb din margarina, faina si restul de lapte. Se ia sosul de pe fov si se adauga galbenusurile, zeama de lamaie si sare. Se aseaza onopida intr-o cratita si se toarna peste ea sosul. Se da la cuptor 10-15 minute
Pere "imbatate"
Ingrediente:
500 g pere
200 g zahar
150 ml apa
1 varf cutit scortisoara pisata
150 ml vin rosu
300 g frisca
Preparare: Se curata perele dar se lasa intregi.Se fierbe un strop de zahar, scortisoara si apa si se pun perele si se fierb timp de 15 minute. Se adauga apoi vinul si se mai fierbe totul 5-10 minute. Perele se pun pe un platou si siropul se fierbe pana se ingroasa apoi se toarna peste pere. Se tin la frigider pana la servire si se servesccu frisca.
Pere cu sos de ciocolata
Ingrediente:
6 pere mijlocii
300 ml apa
200 g zahar
1 pachet zahar vanilat
4 linguri cacao
1 lingurita faina
200 ml lapte
10 g unt
Preparare: Se curata perele, se taie in jumatati, se fierb in siropul format din apa, zahar si zahar vanilat. Cand sunt moi se scot, se pun pe o sita la scurs, apoi se aseaza pe un platou. Siropul se fierbe in continuare pana cand cantitatea scade la jumatate. Se amesteca cacaoa cu faina, laptele si sosul pana cand totul se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca cu untul pana cand acesta se topeste. Se toarna peste pere si se tin la frigider pana la servire.
Batoane cu fulgi muesli si nuca
Ingrediente:
100 g unt
100 g zahar
4 linguri miere
100 g nuci
350 g fulgi muesli neindulciti
1 banana
Preparare: Se topeste untul, zaharul si mierea la foc mic si se amesteca, cand s-au topit se lasa la racit. Se tie jumatate din nuci, se zdrobeste banana cu furculita pana se obtine un piure. Se varsa nucile, fulgii muesli si banana in tigaia cu compozitia topita si se amesteca. Se ia o tava, se tapeteaza cu unt si se pune hartie de copt. In tava se toarna compozitia si se apasa usor cu lingura pentru a prinde forma dorita. Se presara nucile si se apasa usor in copozitie. Se lasa 20-25 minute la cuptorul incins in prealabil. Cand sunt gata se lasa in tava pana se raceste, apooi compozitia e taiata in felii(batoane)
Tort de castane
Ingrediente :
350 g piure de castane (din comert )
250 g ciocolata amara
150 g unt
200 g smantana
castane comestibile fierte in sirop
Preparare : Se pune smantana intr-un vas, se adauga ciocolata rupta in bucati si se lasa la foc mic, amestecand usor.Dupa ce s-a topit ciocolata se ia vasul de pe foc si se mai amesteca putin pentru a se uniformiza. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca bine. In aceasta compozitie se adauga piureul de castane si se amesteca din nou. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda sau de chec, tapetata cu ceolofan sau folie de aluminiu si se pune in frigider 2 ore. Se scoate in momentul in care se serveste : se rastoarna pe un platou si se orneaza cu castane fierte in sirop si cu zahar pudra.