tag:blogger.com,1999:blog-72051682969203996072024-02-08T15:39:13.983+02:00Specialitati culinareMihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-5711329261554453192011-02-03T08:31:00.003+02:002021-06-14T16:59:36.240+03:00Chec marmorat<p><b>Ingrediente:</b><br />
<br />
8 oua<br />
2 cani zahar<br />
2 cani faina<br />
20 linguri ulei<br />
2 praf de copt <br />
esenta de vanilie<br />
esenta de rom<br />
optional coaja de lamaie/portocala<br />
cacao<br />
zeama de lamaie <br />
<br />
<b><br /></b><br />
<b>Preparare:</b><br />
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul, galbenusurile se amesteca cu uleiul. Se amesteca albusurile cu galbenusurile, se adauga esentele si faina in ploaie. Separat se stinge praful de copt in zeama de lamaie si se adauga si el. Intr-un alt bol se pune putina compozitie, se adauga putina apa si cacao si se amesteca pana la omogenizare. Se pune la incins cuptorul, se tapeteaza tava cu hartie de copt si se pune un strat compozitie alba, un strat compozitie neagra si iar compozitie alba apoi se invarte cu o lingura pentru a se dispersa compozitie cu cacao in cea alba. Se coace la foc mic spre potrivit timp de aproximativ 45 minute incercandu-se cu un pai sau o scobitoare din cand in cand. Cand nu se mai lipeste compozitie de pai inseamna ca e gata.</p>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-14959819104627266272011-01-10T15:00:00.001+02:002011-01-10T15:00:48.546+02:00Gogosi pufoase<b>Ingrediente:</b><br />
<br />
2 kg faina<br />
40 g drojdie proaspata<br />
1 lingurita sare<br />
200 g zahar tos<br />
2 oua<br />
coaja de la o lamaie<br />
1,5 l apa minerala<br />
1 l ulei<br />
1 fiola esenta de lamaie<br />
100 ml lapte<br />
<br />
<b>Preparare: </b><br />
<br />
Din drojdie, lapte si 2 linguri de zahar se face o maia care se lasa
la crescut, pana face basicute si isi dubleaza volumul.Se pune intr-un lighean mai mare faina, sarea, zaharul, ouale, coaja si
esenta de lamaie.Se toarna putin cate putin toata apa minerala. Se framanta bine, pana cand aluatul face basicute.Se lasa la crescut 30 de minute, se pune pe masa de lucru faina, apoi se
intinde aluatul de circa 1,5 cm grosime. Cu o forma rotunda, sau cu gura
unui pahar, date prin faina se taie cerculete, pe care le mai lasam la
crescut inca 20 de minute. Se incinge uleiul bine, apoi se prajesc gogosile pe
ambele parti pana se rumenesc frumos. Se scot pe un prosop
absorbant, apoi se pudreaza cu zahar pudra.<br />
<div class="lista listaIncrediente">
</div>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-29972939219703377302011-01-10T14:54:00.000+02:002011-01-10T14:54:50.659+02:00Prajitura alb si negru<div class="lista listaIncrediente">
<strong>Ingrediente blat:</strong><br />
6 linguri faina</div>
<div class="lista listaIncrediente">
6 oua<br />250 g zahar(eu am pus numai 200)<br />2 linguri cacao</div>
<div class="lista listaIncrediente">
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu otet
<br />
<b>Ingrediente creme:</b><br />
3 oua</div>
<div class="lista listaIncrediente">
3 linguri faina</div>
<div class="lista listaIncrediente">
250 g zahar</div>
<div class="lista listaIncrediente">
1 cana lapte</div>
<div class="lista listaIncrediente">
1 pachet margarina pentru prajituri</div>
<div class="lista listaIncrediente">
2 linguri cacao</div>
<div class="lista listaIncrediente">
100 g nuca de cocos</div>
<div class="lista listaIncrediente">
3 pachete biscuiti piknik</div>
<div class="lista listaIncrediente">
</div>
<div class="lista listaIncrediente">
</div>
<div class="lista listaIncrediente">
<div class="contentArticol" id="contentArticol">
<div style="text-align: justify;">
<strong>Preparare:</strong></div>
<div style="color: black; text-align: justify;">
<br /></div>
<div style="text-align: justify;">
<span style="color: black;">Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga
cacaua, faina,bicarbonatul si albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu
margarina si tapetata cu faina si se coacie la foc potrivit aproximativ 30
de minute.Apoi se </span><strong style="color: black;"></strong><span style="color: black;">amesteca ouale batute cu faina, laptele
si zaharul, apoi se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa.Se da compozitia deoparte, se lasa sa se
raceasca putin apoi se adauga margarina frecata spuma si se omogenizeaza
crema.Se imparte in doua crema. Intr-o jumatate se adauga cacaua si in una
cocosul. Se rastoarna blatul racit, se intinde crema de cocos, apoi se pun
biscuitii pe care i-am stropit cu putina apa cu zahar vaniliat.Deasupra se intinde crema de cacao, apoi se presara cocos.</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<br /></div>
</div>
</div>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-22545436270276835052010-12-09T15:49:00.002+02:002010-12-31T06:54:55.963+02:00TORT DE AFINE SI IAURT<br />
<b><i><span style="color: red;"> Ingrediente:</span></i></b><br />
<br />
<b><span style="color: black;">1 blat de tort</span></b><br />
<b>500 gr afine</b><br />
<b>50 gr iaurt</b><br />
<b>200 gr branza de vaci</b><br />
<b>100 gr zahar pudra </b><br />
<b>2 lamai</b><br />
<b>300 gr frisca</b><br />
<b>3 plicuri cu gelatina</b><br />
<br />
<br />
<b> <i><span style="color: red;"> Mod de preparare:</span></i></b><br />
<br />
<br />
<b><span style="color: black;">1. Afinele se curata , se spala, se pastreaza cateva intregi pentru decor , iar restul se zdrobesc bine . Gelatina se pune la inmuiat in zeama lamailor.</span></b><br />
<br />
<b>2. Branza de vaci se amesteca cu iaurtul si cu zaharul , se adauga gelatina , jumatate din afinele zdrobite se omogenizeaza, apoi se tine la frigider 20-30 de minute.</b><br />
<br />
<b>3. Crema de branza se amesteca usor, de jos in sus - prin rasturnare - cu jumatate din cantitatea de frisca.</b><br />
<br />
<br />
<b>4. Blatul se imbraca in compozitie de branza, deasupra se pun afine zdrobite, din nou blat, branza, afine, pana la terminarea compozitiilor. Se orneaza cu restul de frisca si afinele intregi .</b>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-12952194939233336302010-12-09T15:33:00.000+02:002010-12-09T15:33:50.956+02:00VARZA A LA CLUJ<br />
<em><strong><span style="color: #cc0000;">Ingrediente:</span></strong></em><br />
<br />
<br />
<strong><span style="color: black;">500 gr carne tocata de porc </span></strong><br />
<strong><span style="color: black;">500 gr varza murata</span></strong><br />
<strong>100 gr ceapa </strong><br />
<strong>100 gr rosii</strong><br />
<strong>100 ml ulei</strong><br />
<strong>1 ou</strong><br />
<strong>1 legatura marar</strong><br />
<strong>20 gr sare</strong><br />
<strong>2 gr piper</strong><br />
<strong>2 gr boia </strong><br />
<br />
<br />
<strong><em><span style="color: #cc0000;"> Mod de preparare:</span></em></strong><br />
<br />
<br />
<strong><span style="color: #cc0000;"><span style="color: black;">1. Ceapa curatata si taiata marunt se caleste in jumatate din cantitatea de ulei, se adauga carnea tocata , condimentele si galbenusul de ou , apoi se mai calesc circa 10 minute .</span></span></strong><br />
<br />
<strong>2. Varza murata se scurge bine de zeama ,se toaca marunt, se presara cu boia si jumatate din cantitatea de marar tocat , se stropeste cu ulei si se caleste pana se inmoaie putin.</strong><br />
<br />
<strong>3. Intr-un vas de cuptor uns cu uleiul ramas se pune un strat de varza, unul de carne, apoi se repeta operatia , terminand cu varza .</strong><br />
<br />
<strong>4. Pe deasupra se se presara putin marar tocat, felii de rosii, dupa care se coace in cuptor aproximativ 40 de minute la foc mic .</strong>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-35698604132004888992010-12-09T15:10:00.000+02:002010-12-31T06:55:58.644+02:00Piept de pui cu fulgi de porumb<span style="color: #cc0000;"> </span><span style="color: #cc0000;"><strong><em>Ingrediente:</em></strong></span><br />
<br />
<br />
<strong><span style="color: black;">400gr piept de pui</span></strong><br />
<strong>100 gr fulgi de porumb</strong><br />
<strong>2 oua</strong><br />
<strong>100 ml ulei</strong><br />
<strong>30 gr mustar</strong><br />
<strong>1/2 lamaie</strong><br />
<strong>20 gr sare</strong><br />
<strong>5 gr piper</strong><br />
<strong>5 gr oregano</strong><br />
<strong>5 gr boia iute</strong><br />
<strong>5 gr razmarin</strong><br />
<br />
<br />
<strong> <em><span style="color: #cc0000;">Mod de preparare:</span></em></strong><br />
<br />
<br />
<strong><span style="color: black;">1. Pieptul de pui se spala, se curata de pielite , se sterge bine de apa si se taie in felii subtiri, apoi se condimenteaza cu oregano.</span></strong><br />
<br />
<strong>2. Intr-un vas se amesteca ouale, mustarul si restul de condimente . Jumatate din cantitatea de fulgi de porumb se marunteste cu ajutorul unui facalet.</strong><br />
<br />
<strong>3. Bucatile de carne se trec prin compozitia de ou, avand grija sa fie bine imbracate , apoi se trec prin fulgii de porumb maruntiti amestecati cu cei intregi.</strong><br />
<br />
<strong>4.Bucatile de pui astfel imbracate se prajesc pe ambele parti in ulei incins, apoi se servesc fierbinti, ornate cu feliute de lamaie .</strong><br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<strong> </strong>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-29801967465947449982010-12-09T14:45:00.000+02:002010-12-31T06:55:58.644+02:00Cordon haiducesc<em><span style="color: #cc0000;"> </span><span style="color: #cc0000;"> Ingrediente:</span></em> <br />
<strong><span style="color: black;">-600 gr.piept de pui</span></strong><br />
<strong>-200 gr. castraveti in otet</strong><br />
<strong>-50 gr. cascaval</strong><br />
<strong>-2 oua </strong><br />
<strong>-50 gr.smantana</strong><br />
<strong>-100 gr pesmet</strong><br />
<strong>-200 ml. ulei</strong><br />
<strong>-20 gr. concentrat de supa </strong><br />
<strong>-4 gr praf de usturoi</strong><br />
<strong>-2 gr piper</strong><br />
<strong>-2 gr boia dulce </strong><br />
<br />
<br />
<strong> </strong> <em><span style="color: #cc0000;">Mod de preparare:</span></em><br />
<br />
<br />
<span style="color: black;"><strong>1. Pieptul de pui se curata de pielite, se transeaza ca pentru friptura , apoi se bate cu ciocanul de snitele.</strong></span><br />
<br />
<strong>2. Fiecare snitel se condimenteaza cu concentrat de supa , piper si boia , desupra fiecaruia se pune cate un castravecior, apoi se rade cascaval si se ruleaza inchizand si capetele.</strong><br />
<br />
<strong>3. Rulourile se trec prin pesmet si ou batut, apoi iar prin pesmet, imbracand bine preparatul.uleiul se pune intr-o tigaie, iar cand acesta este incins se pun rulourile, rumenindu-le bine pe toate partile.</strong><br />
<br />
<strong>4. Smantana se amesteca cu praful de usturoisi se toarna deasupra preparatului in momentul servirii.</strong><br />
<br />
<strong> </strong>Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-10366108198578214202010-11-26T01:43:00.002+02:002010-12-05T23:27:11.853+02:00Chiftelute de praz<b>Ingrediente:</b><br />
1 kg praz(nu prea gros)<br />
2 linguri faina<br />
1 lingura margarina<br />
1 cana ulei pt prajit<br />
sare<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se spala si se curata prazul, apoi se taie bastonase si se fierbe in apa cu sare, cateva minute. Se scurge bine si apoi se trece prin masina de tocat carne. Se adauga pe rand margarina, sarea si faina si se amesteca foarte bine, pana cand compozitia va fi ca o ciulama foarte groasa. Ca sa fie ai pufoase se poate adauga putin miez de paina inmuiat in apa si stors. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pune compozitia de chiftele cu ajutorul unei linguri. Se rumenesc chiftelutele pe ambele parti si se scot intr-un castron.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-64916887869929025472010-11-26T01:29:00.002+02:002010-11-26T01:31:05.829+02:00Chant eclair<b>Ingrediente blat:</b><br />
8 oua<br />
1 praf de sare<br />
8 linguri zahar<br />
8 linguri faina<br />
1 lingura unt si faina pt tava<br />
<br />
<b>Ingrediente crema:</b><br />
3 oua<br />
4 linguri cacao<br />
16 linguri zahar<br />
8 linguri faina<br />
1 l lapte<br />
200 g unt<br />
<br />
<b>Ingrediente sirop:</b><br />
1 cana zahar<br />
2 cani apa<br />
1 fiola esenta de rom<br />
<br />
<b>Ingrediente ornat: </b><br />
200 ml frisca lichida<br />
2 linguri caca sau ciocolata<br />
fructe confiate sau proaspete<br />
<br />
<b>Preparare blat:</b> Se bat albusurile spuma cu sarea. Se adauga zaharul si se bate in continuare, apoi se incorporeaza treptat galbenusurile si faina, se amesteca usor de jos in sus. Se toarna compozitia in tava de la aragaz unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, timp de 30 minute.<br />
<br />
<b>Preparare crema: </b>Se amesteca ouale cu cacaoa, zaharul, faina, apoi se toarna laptele, putin cate putin. Se fierbe compozitia pe baie de aburi pana se ingroasa. Se freaca spuma untul si se adauga crema racita.<br />
<br />
<b>Preparare sirop</b>: Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul, iar cand s-a racit se pune esenta de rom.<br />
<br />
<b>Asamblare prajitura:</b> Se insiropeaza latul racit, se intinde uniform crema, se acopera cu un strat de frisca batuta si se presara cacao sau ciocolata rasa fin. Se taie prajitura in bucati, care se decoreaza cu fructe.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-8816564822173872842010-11-26T01:14:00.000+02:002010-11-26T01:14:23.301+02:00Mancare de conopida<b>Ingrediente:</b><br />
1 conopida mare<br />
40-50g margarina<br />
50 g faina<br />
1/4 l lapte<br />
2 galbenusuri<br />
suc de lamaie<br />
sare<br />
<br />
<b>Preparare: </b>Se desface conopida in buchetele, se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare, adaugand 2 linguri lapte. Cand a fiert, se scurge conopida de zeama. Se prepara un sos alb din margarina, faina si restul de lapte. Se ia sosul de pe fov si se adauga galbenusurile, zeama de lamaie si sare. Se aseaza onopida intr-o cratita si se toarna peste ea sosul. Se da la cuptor 10-15 minuteMihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-22856683584644993802010-11-26T01:01:00.000+02:002010-11-26T01:01:33.986+02:00Pere "imbatate"Ingrediente:<br />
500 g pere<br />
200 g zahar<br />
150 ml apa<br />
1 varf cutit scortisoara pisata<br />
150 ml vin rosu<br />
300 g frisca<br />
<br />
Preparare: Se curata perele dar se lasa intregi.Se fierbe un strop de zahar, scortisoara si apa si se pun perele si se fierb timp de 15 minute. Se adauga apoi vinul si se mai fierbe totul 5-10 minute. Perele se pun pe un platou si siropul se fierbe pana se ingroasa apoi se toarna peste pere. Se tin la frigider pana la servire si se servesccu frisca.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-1120513454725737582010-11-26T00:43:00.000+02:002010-11-26T00:43:52.638+02:00Pere cu sos de ciocolata<b>Ingrediente:</b><br />
6 pere mijlocii<br />
300 ml apa<br />
200 g zahar<br />
1 pachet zahar vanilat<br />
4 linguri cacao<br />
1 lingurita faina<br />
200 ml lapte<br />
10 g unt<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se curata perele, se taie in jumatati, se fierb in siropul format din apa, zahar si zahar vanilat. Cand sunt moi se scot, se pun pe o sita la scurs, apoi se aseaza pe un platou. Siropul se fierbe in continuare pana cand cantitatea scade la jumatate. Se amesteca cacaoa cu faina, laptele si sosul pana cand totul se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca cu untul pana cand acesta se topeste. Se toarna peste pere si se tin la frigider pana la servire.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-74132725994914293342010-11-26T00:15:00.001+02:002010-11-26T00:16:22.219+02:00Batoane cu fulgi muesli si nuca<b>Ingrediente:</b><br />
100 g unt<br />
100 g zahar<br />
4 linguri miere<br />
100 g nuci<br />
350 g fulgi muesli neindulciti<br />
1 banana<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se topeste untul, zaharul si mierea la foc mic si se amesteca, cand s-au topit se lasa la racit. Se tie jumatate din nuci, se zdrobeste banana cu furculita pana se obtine un piure. Se varsa nucile, fulgii muesli si banana in tigaia cu compozitia topita si se amesteca. Se ia o tava, se tapeteaza cu unt si se pune hartie de copt. In tava se toarna compozitia si se apasa usor cu lingura pentru a prinde forma dorita. Se presara nucile si se apasa usor in copozitie. Se lasa 20-25 minute la cuptorul incins in prealabil. Cand sunt gata se lasa in tava pana se raceste, apooi compozitia e taiata in felii(batoane)Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-29392626428741345362010-11-18T03:15:00.000+02:002010-11-18T03:15:53.358+02:00Tort de castane<b>Ingrediente :</b><br />
350 g piure de castane (din comert )<br />
250 g ciocolata amara<br />
150 g unt<br />
200 g smantana<br />
castane comestibile fierte in sirop<br />
<br />
<b>Preparare : </b>Se pune smantana intr-un vas, se adauga ciocolata rupta in bucati si se lasa la foc mic, amestecand usor.Dupa ce s-a topit ciocolata se ia vasul de pe foc si se mai amesteca putin pentru a se uniformiza. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca bine. In aceasta compozitie se adauga piureul de castane si se amesteca din nou. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda sau de chec, tapetata cu ceolofan sau folie de aluminiu si se pune in frigider 2 ore. Se scoate in momentul in care se serveste : se rastoarna pe un platou si se orneaza cu castane fierte in sirop si cu zahar pudra.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-9009778917191709602010-11-18T03:07:00.000+02:002010-11-18T03:07:56.665+02:00Cotlet de porc la cuptor<b>Ingrediente </b>( pentru 10 portii ) :<br />
1.5-2 kg cotlet de porc<br />
150 g untura ( ulei )<br />
100 g faina<br />
500 ml lapte<br />
2 oua<br />
100 g smantana<br />
100 g cascaval<br />
1kg cartofi<br />
piper,sare<br />
pesmet<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se curata cotletul de grasime, se spala si se sareaza.Se fierb cartofii in coaja apoi se taie in cuburi mari. Se rade cascavalul. Intr-o tava se pun 75 g untura (ulei) , 100 ml apa si se rumeneste cotletul la cuptor.Intr-un vas cu 50 g untura incinsa ( ulei ) se pune faina dizolvata in prealabil in 100 ml lapte rece.Se adauga restul de lapte si sosul format se fierbe 20 minute, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase.Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca cu ouale, piperul, cartofii, sarea si se aseaza intr-o tava unsa cu untura (ulei ) si tapetata cu pesmet.Deasupra se toarna smantana si se presara cascavalul ras.Se pune tava la cuptor si se lasa 30 minute, la f0c moderat.Dupa gratinare se lasa compozitia sa se raceasca si se portioneaza in 10 portii.Se taie cotletul in 20 de bucati egale si se servesc calde cu o garnitura de cartofi,Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-18522984353247816472010-11-18T02:36:00.000+02:002010-11-18T02:36:13.180+02:00Salam de biscuiti<b>Ingrediente: </b><br />
400 g biscuiti de post<br />
200 g zahar pudra<br />
100 g miez de nuca<br />
cacao<br />
200 g rahat<br />
<br />
<b>Preparare: </b>Rupi biscuitii marunt, iar miezul de nuca il tai cu cutitul. Intr-o cratita pui rahatul la topit, la foc moale, cu putina apa, sa se dizolve.Dupa ce s-a topit rahatul,pui biscuitii, nuca si cacaoa.Amesteci bine, pana ce compozitia devine omogena, lasi la racit. Pe o coala de pergament pui zaharul pudra intins intr-un strat mai gros pe lungimea pe care o doresti. Torni apoi compozitia si rulezi, dandu-i forma de salam. Dai salamul la rece si il servesti taiat felii.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-87538337321982442402010-11-18T02:27:00.000+02:002010-11-18T02:27:43.845+02:00Turta cu struguri, stafide si nuci<b>Ingrediente: </b><br />
350 g faina<br />
120 g zahar<br />
450 g struguri<br />
100 g stafide<br />
100 g miez de nuca<br />
20 g drojdie<br />
120 ml apa calduta<br />
100 ml vin alb<br />
20 g margarina<br />
1 varf de cutit sare<br />
<br />
<b>Preparare: </b>Din 120 ml apa, 100 g zahar, drojdia inmuiata si sare faci un aluat pe care il framanti bine cu faina si il lasi la crescut pana ce isi dubleaza volumul.Stafidele le inmoi in vin, boabele de struguri(de preferinta negri ) le cureti de samburi.Imparti aluatul in doua, prima parte o intinzi intr-o forma rotunda unsa cu margarina, peste aluat presari jumatate din boabele de struguri, jumatate din stafide si jumatate din nuci. Intinzi si cealalta parte de aluat si presari peste ea restul de struguri, stafide si nuci.Pudrezi cu zahar si lasi la crescut pana isi dubleaza volumul.Coci la cuptor 40 minute la foc domol. Cand este gata se lasa la racit si apoi se scoate din forma.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-42368828190342359592010-11-18T02:15:00.000+02:002010-11-18T02:15:47.741+02:00Turta dulce<b>Ingrediente:</b><br />
1 cana zahar<br />
1 cana apa<br />
5 linguri ulei<br />
50 g nuci maruntite<br />
1 lingura bicarbonat<br />
1 cana faina<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se caramelizeaza 2 linguri de zahar intr-o cratita.Zaharul ramas se amesteca impreuna cu apa, se toarna peste zaharul ars de pe foc si se lasa sa mai dea 1-2 clocote. Se lasa la racit, apoi se adauga uleiul, 1 cana faina, bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie si nucile. Aluatul se pune in tava unsa si presarata cu faina, se da la cuptor la inceput la foc mijlociu si apoi la foc mai tare. Cand este gata se taie in forma dorita.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-79229538758936239202010-11-18T02:10:00.000+02:002010-11-18T02:10:14.024+02:00Prajitura cu gem<b>Ingrediente: </b><br />
1 lingura bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau otet<br />
1 borcan de 400 g cu gem<br />
1cana zahar<br />
1 si 1/2 borcan cu apa<br />
1 pahar ulei<br />
3-4 linguri cacao<br />
faina cat cuprinde<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se amesteca foarte bine ingredientele de mai sus si coca se toarna intr-o tava unsa in prealabil si tapetata cu faina.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-79247976087126294092010-11-18T02:00:00.001+02:002010-11-18T02:02:20.173+02:00Prajitura streitt<b>Ingrediente blat:</b><br />
150 g zahar tos<br />
150 g nuca macinata<br />
5 albusuri<br />
1 lingura de faina<br />
<br />
<b>Ingrediente crema:</b><br />
5 oua<br />
200 g zahar<br />
300 g margarina<br />
cacao<br />
<br />
<b>Preparare blat:</b> Se bat albusurile, apoi se adauga zaharul treptat si se bat in contunuare pana cand albusul se tine de tel. Se adauga nuca si la urma o lingura de faina. Se coace intr-o tava unsa cu ulei sau margarina si tapetata cu faina, la foc iute. Blatul obtinut se taie in 2 felii.<br />
<br />
Preparare crema: Se pun pe foc mic ouale si zaharul intr-o cratita pe o tabla pana se face o crema ca o smantana groasa. Se amesteca mereu. Se ia de pe foc, se adauga 250-300 g margarina fierbinte. Se adauga cacaoa sau ness(dupa preferinta) cca 50 g. Dupa ce totul s-a racit se freaca bine pana se face o spuma. Se pune crema intre cele 2 foi si pe deasupra se orneaza cu frisca, ciocolata rata sau numai cu zahar pudra amestecat cu vanilie. Se taie in forma patrata.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-16745563608087829122010-11-18T01:48:00.000+02:002010-11-18T01:48:11.757+02:00Chec de post cu nuci si suc din compot<b>Ingrediente:</b><br />
1 kg faina<br />
250 g zahar<br />
1 pachet margarina<br />
10-15 nuci<br />
500 ml suc din compot(la alegere)<br />
1/2 lingurita scortisoara<br />
coaja rasa de la o lamaie<br />
un plic de praf de copt<br />
o lingurita bicarbonat stins in putin otet sau in zeama de lamaie<br />
<b><br />
</b><br />
<b>Preparare:</b> Margarina se freaca bine pana se alifiaza, se adauga zaharul tos, se freaca in continuare pana se topeste zaharul, se adauga zeama de compot, scortisoara, coaja de lamaie, praful de copt, bicarbonatul, nucile taiate marunt(se poate pune si rahat), iar la sfarsit faina, amestecand de jos in sus cu lingura. Se poate pune si cacao. Se ung 2 tavi mici cu ulei si se pudreaza cu faina. Se pune aluatul si se introduc in cuptorul incins dinainte. Se tin 30 minute.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-91977250504059643022010-11-18T01:40:00.000+02:002010-11-18T01:40:49.397+02:00Prajitura cu mere si glazura<b>Ingrediente:</b><br />
1,5 kg mere<br />
2 cani cu faina<br />
1 si 1/2 cana zahar<br />
2 linguri cacao<br />
scortisoara<br />
o lingura bicarbonat sodiu nestins<br />
nuci<br />
<br />
<b>Ingrediente glazura:</b><br />
1 pachet margarina<br />
12 linguri zahar<br />
2 linguri cacao<br />
2-3 linuri apa<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se rad merele cu tot cu coaja, peste ele se pun 2 cani cu faina si zaharul, cacaoa, scortisoara si bicarbonatul nestins. Se amesteca toate foarte bine cu mana sau cu o lingura de lemn. Apoi se pun nucile taiate. Toata compozitia se pune la foc intr-o tava bine tapetata si se coace timp de 40-50 minute. Se lasa sa se raceasca in tava si se taie in patrate sau romburi. Glazura se face din margarina, cele 12 linguri de zahar, cacaoa si apa si se pune la foc mic pana se omogenizeaza bine amestecand continuu si cat este calda se toarna peste prajitura din tava. Se lasa din nou sa se raceasca si se scot fara a pune prajiturile unele peste altele.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-75938872457106654622010-11-18T01:31:00.000+02:002010-11-18T01:31:12.846+02:00Tocana de masline<b>Ingrediente:</b><br />
250 g masline<br />
4 cepe<br />
400 g rosii (din borcan)<br />
100 ml ulei<br />
piper boabe<br />
foaie de dafin<br />
1 telina<br />
1 si 1/2 ceasca zeama de zarzavat<br />
verdeata<br />
sare<br />
putina faina alba<br />
1 lingura delicat<br />
<br />
<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se desareaza maslinele in apa fierbinte, se inabusa in ulei ceapa impreuna cu rosiile si telina taiate felii. Se trec prin sita. Se amesteca cu maslinele, boabele de piper, dafinul, delicatul si jumatate de lingurita de faina desfacuta in apa. Se subtiaza cu 1 si 1/2 ceasca zeama de zarzavat. Se fierbe acoperita pana se ingroasa sosul. Se presara verdeata si se serveste calda.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-82799671499432304582010-11-18T01:24:00.000+02:002010-11-18T01:24:03.539+02:00Mancare de praz cu masline<b>Ingrediente:</b><br />
100 ml ulei<br />
4 fire praz<br />
150 g masline negre<br />
1 lamaie mica<br />
500 ml bulion<br />
2 lingurite delicat<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Prazul se spala si se taie in bucati de 5-8 cm, se curata maslinele de samburi si se clatesc cu apa rece. In uleiul bine incins se rumeneste prazul pana isi schimba culoarea, se adauga bulionul, maslinele si se potriveste la gust cu delicat. Se fierbe pana scade ca un sos. Separat, in apa fiarta, se opareste lamaia intreaga 5 min, pana iese toata amareala din coaja, apoi se scoate din apa si se taie rondele subtiri care se pun in mancare.Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7205168296920399607.post-20379034703357994052010-11-18T01:08:00.000+02:002010-11-18T01:08:18.841+02:00Cozonac<b>Ingrediente(pt 2 cozonaci):</b><br />
1 kg faina<br />
4 oua<br />
100 g drojdie<br />
600 g zahar<br />
400 ml lapte<br />
200 ml ulei<br />
esenta de rom<br />
coaja rasa de lamaie<br />
400 g nuca<br />
<br />
<b>Preparare:</b> Se amesteca 300 g faina cu 100 g drojdie, 100 g zahar si 200 ml lapte. Se amesteca foarte bine si se lasa la dospit jumatate de ora. Peste maia se adauga faina ramasa, un praf de sare, 100 g zahar, 200 ml lapte, galbenusurile, esenta de rom si coaja de lamaie. Se framanta bine, iar la sfarsit se adauga treptat uleiul, framantand incontinuu. Se lasa la crescut la loc caldut, acoperit. Separat se pregateste umplutura: albusurile se bat bine pana se tin de tel, se adauga 400 g zahar si se bate in continuare, pana avem o spuma tare, apoi se adauga nuca. Aluatul se imparte in 2 din care se fac cozonacii. Acestia se pun in ava unsa bine si se lasa la crescut in tava 30 minute, apoi se ung cu ou si se dau la cuptorul bine incins pentru o ora. Mihaelahttp://www.blogger.com/profile/14059492500599360070noreply@blogger.com0